Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2008

Από την Θεοδώρα Ασημακοπούλου Αιματολόγο Ιατρό στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.
Βλαστοκύτταρα.
Μπορούν τη ζωή του να σώσουν παιδιού μας;
Η συλλογή και φύλαξη των βλαστοκυττάρων είναι ένα θέμα που απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα και μοιάζει να λαμβάνει διαστάσεις μόδας στη χώρα μας. Τα βλαστικά κύτταρα είναι εμβρυϊκά κύτταρα, δηλαδή κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να συλλεχθούν από το αίμα του ομφάλιου λώρου κατά τον τοκετό και να εξελιχθούν σε καλά διαφοροποιημένα κύτταρα.
Θεωρείται λοιπόν ότι η συντήρηση του αίματος που προέρχεται από τον ομφάλιο λώρο, μπορεί να αποβεί χρήσιμη σε περίπτωση που το παιδί προσβληθεί από διάφορες ασθένειες. Έτσι με την ιδέα ότι το αίμα αυτό μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού φυλάσσεται σε τράπεζα κρυοκατάψυξης. Τα κύτταρα, αμέσως μετά τη συλλογή τους, υποβάλλονται σε μια ειδική επεξεργασία και μπορεί να καταψυχθούν και να διατηρηθούν 15-30 χρόνια στις ειδικές τράπεζες, οι οποίες για να συντηρήσουν τα κύτταρα πληρώνονται αδρά.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όμως και για μεταμοσχεύσεις άλλων ασθενών που πάσχουν από λευχαιμία και άλλα νοσήματα.
Το σημείο της παρεξήγησης
Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά. Η διαπίστωση ότι τα βλαστοκύταρα μπορούν να σώσουν τη ζωή των παιδιού από το οποίο συλλέχθηκαν μπορεί να είναι απλώς θεωρητική. Ήδη περισσότερα από 15.000 ζευγάρια έχουν προχωρήσει σε αποθήκευση αίματος από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να το αξιοποιήσουν για το παιδί τους στο μέλλον. Τα βλαστοκύτταρα, όμως ιατρικώς σπάνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ίδιο το παιδί, μπορούν όμως να σώσουν τη ζωή του αδελφού του, ή άλλου ασθενούς.
Οι ιδιωτικές τράπεζες
Τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματική δράση των ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει ήδη το 20% των ιδιωτικών τραπεζών που λειτουργούν παγκοσμίως! Για τη διαδικασία λήψης, επεξερ¬γασίας και φύλαξης, οι γονείς πληρώνουν περισσότερα από 2.000 ευρώ. Τα μισά περίπου αποτελούν αμοιβές μεσαζόντων.
Από τα ΜΜΕ γίνεται μια συστηματική προβολή του θέματος, στην οποία εμπλέκονται δυστυχώς και
γιατροί , η οποία παραπληροφορεί αλλά και παράγει ψυχολογική πίεση προς τους γονείς, οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν χρήματα στις τράπεζες φύλαξης πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα θεραπεύσουν το παιδί τους.
Από ηθικής, τέλος, απόψεως, η λογική των ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων εισάγει τους νόμους της αγοράς στο χώρο των μοναδικών βιολογικών προϊόντων, καταργώντας την αρχή της αλληλεγγύης, όπως ισχύει, άλλωστε, στην αιμοδοσία ή τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Κανείς δεν δίνει αίμα με στόχο να φυλαχθεί για τον εαυτό του. Καλύπτει ανάγκες άλλων, οι οποίοι θα καλύψουν τις δικές του αν χρειαστεί.
Πηγή: «ΔΡΟΜΕΑΣ της ενημέρωσης» Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007 (dromeas1@hol.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: